DRACON '96


Několik záběrů z velké sf akce v Brně :

Omlouvám se všem přátelům Zebry, kteří zde nenajdou ani své foto ani vůbec zmínku o sobě.
Příště mě musíte víc lízt do záběru ... 

Reportáž od Ohniváka :

Vážený čtenáři.

Pod tíhou několikanásobných trestných řízení proti mé osobě  (je vůbec v Zebře v současné době někdo, vůči němuž nejsou vedena více než dvě trestná řízení ?? ... pakliže ano, není to snad důvod k jeho obvinění ?!) se dávám do psaní reportáže z Draconu, přestože má paměť je již patřičně proděravěná. (Avšak to, že jakási podrobná, rozsáhlá a dobrá reportáž již byla o této akci napsána, to si vybavuji.  No, třeba se někdy někde najde...) 

                Víte, v poslední době byla zaznamenána celá řada ztrát zebráckých materiálů z mého archívu, převážně těch důležitých, a vyvrcholila zakrámováním první Gándhího povídky určené do CKČ 97. Ale milí zebráčtí kolegové, uznejte alespoň, že tyto současné a minulé ztráty přeci zvyšují množství potencionálních nálezů do budoucích neplodných let, a pomáhají tak vlastně strategicky zvyšovat vnitrozebrácké literární rezervy.  (Ach, kdo tohle kdy pochopí a patřičně odmění !?!)

                Ale zpět k Draconu.  No, po pravdě řečeno, mám dojem, že akci jsem s Doktorem zahájili víc než dostatečně včas.  Bohužel, na místo konání jsme se dostali až v pátek pozdě v noci, někteří z nás dokonce již bez veškerých finančních rezerv určených na tuto akci, a nebudu to raději dále komentovat.  Sobotní ráno naštěstí nebylo tak kruté a dokázali jsme vstát velmi časně, abychom se rozjeli vstříc naší krásné, milé a inteligentní přítelkyni Jitušce H., s níž jsme posléze v Santonu strávili dopolední program.  Tadyhlenc je o tom fotografický důkaz.  No, chybí tam Glum, který si v té době přešlapováním na horním rámu dveří a občasným upípnutím zvyšoval slaboučké sebevědomí.

V průběhu Zeměplochy nás Jitule opustila a vypravili jsme se na oběd.  Nechtěli jsme totiž zmeškat akci našich přátel ze sfk. Makropulos.  Ta nás nezklamala. Byla provedena v ovzduší nadsázky a - řekl bych - přímo skrblíkovské odrůdy ironie, přestože sám vydavatel Vakukoku jen mlčky přikyvoval.  Trochu jsem jen nepochopil, co se vlastně stalo s lahví šampaňského, která stála celou dobu na stolku a k níž se stáčely zraky mnoha přítomných.  Radost mi však způsobil fakt, že přestože jsem - jako obvykle - v tombole nic nevyhrál, obdržel nakonec - jako mnoho ostatních - cenu útěchy na základě předložení neplatných lístků. 

Tak a tohle je záběr z konečné fáze losování - „Balík plný překvapení“.  Zebra jej nevyhrála.  Oddechli jsme si.  Nakonec však k našemu rozčarování bylo zjištěno, že žádnou výbušninu neobsahuje!!!  To nás skutečně rozladilo.  Příště musíme udělat tombolu po zebrácku.  (Což třeba losování o Kérovi ostatky ?)

                Následovala z našeho pohledu nejlepší akce Draconu a tou byla přednáška Jana Vaňka o kyberpunku a Nealu Stephensonovi.  Byla dokonale připravena a přednášející nejenže prokázal, že vskutku ví o čem mluví, ale dokázal nás nadchnout i k zakoupení knihy od tohoto autora k čemuž však nakonec nedošlo, neboť zatím žádná nevyšla.

                Další foto zachycuje půvabnou mladou slovenskou výtvarnici Martinu Pilcerovou (na jeden její obraz z dřívější Parconské vernisáže dodnes zbožně vzpomínám), která se svým kolegou sdělovala své zážitky z návštěvy U.S.A.  Následovala mírně chaotická přednáška o Necronomikonu, jehož kopie kolovaly k nahlédnutí.  Debata se původně rozproudila kolem pravosti těchto výtisků a o tom, jestli vůbec kdy Necronomikon existoval, ale nakonec vznikl zmatek mnoha diskutujícíh skupinek i jednotlivců mluvících sami se sebou.  V tom okamžiku mě Doktor opustil, ale opět jsme se sešli na kontroverzní přednášce o telepatickém kontaktu s UFO, která svým obsahem některé účastníky vydráždila k dalšímu rozpoutání hlasitého neřízeného diskusního chaosu.

                A to je z mého pohledu na Dracon vše.  Myslím, že tento ročník byl nejlepším, ovšem to může být subjektivním dojmem z toho důvodu, že ještě nikdy jsme zde neabsolvovali takové množství přednášek.  Ovšem obvyklé conovské aktivitě jsme se také věnovali - loučím se tedy záběry na příjemné prostředí tamního baru.

 

Doktor :

            Zde bych si dovolil několik polemických hnidopišských poznámek: