2001

Olešnice, 15. – 17.6.


 

    Přípravy na tuto akci začaly již mnoho dnů předem.  Přeci jen jsme počítali s větší účastí a vzhledem k tomu, že se mělo jednat o oficiální oslavy deseti let Zebry, něchtěli jsme nechat nic náhodě.  Díky tomu lze hovořit o štěstí, že jsme se nakonec dokázali dostat na místo konání, neboť tragicky přetížené auto jelo maximálně padesátkou a nepřetržitě brousilo zástěrkami silnici.

V cíli jsme vyložili náklad, včetně sudu piva a šli jsme ověřit funkčnost místních hospůdek.

Byl čtvrtek večer a museli jsme nasbírat síly na zítřek.

   Pátek.

Doktor byl pověřen vylepováním orientačních šipek a já s Kérou jsem vyrazil do Makra pro další zásoby.  Vrátili jsme se s kufrem plným chlebů, stejků, buřtů, olejů, mís, pochodní, uhlí a dalších nezbytností.  Posilnili jsme se pivem – a hurá do naklepávání, nasolování, nakládání !  Spolehli jsme se přitom na odborné vedení Zakladatelem (Jakub), který je vyučený kuchař. Sestavil jsem jídelníček :

 

Steaky :
¤  Jehněčí předeček
¤  Hovězí roštěná – býk
¤  Vepřová pečeně bez kosti
¤  Vepřová kýta

Ost. :
¤  Kuře – čtvrtka
¤  Kuře – stehýnko
¤  Uzená vepřová plec
¤  Buřt
¤  Marinovaná vepř. žebírka

+ chléb  + okurka  + hořčice / křen
....  příloha (ke všem jídlům)

 

Ceník byl vzhledem k povaze akce do určité míry dumpingové povahy :
Jídlo : steak 20 ,-
kuře ¼ 15 ,-
kuře stehýnko 5,-
uzená vepř. plec 20 ,-
buřt  1,-
příloha zdarma
Nápoje : Pivo (Gambrinus) zdarma  (dokud bude sud)
Víno (Sv. Urban, červ.) zdarma  (6 lahví)
Cola, minerálka zdarma  (do vyčerpání zásob)

   

Odpoledne se začali sjíždět první externí účastníci.  Doktor si vzal na starost jejich uvítání a ubytování a komplexní péči o jejich pohodlí a zábavu.  Koneckonců beztak se všichni hned hlásili u něj, neboť Doktor je ve fandomu náš nejpopulárnější zástupce a bezkonkurenční pařič. 

V podvečer už většina návštěvníků conu byla mezi námi a tak se Kéra ujal slavnostního zahájení akce.  Pochopitelně formou naražení sudu.  Podařilo se mu to bez ztráty jediné kapky, přestože ho kritickým (a úzkostlivým) pohledem sledoval Hobit, který by případnou nehodu při narážení nepřežil.  Samozřejmě, že po natočení první rundy už byl Hobit u pumpičky, aby pečovat o tlak ... a od té doby už se prakticky od sudu nehnul.

Zakladatel se postaral o večeři ve formě první várky stejků na grilu a jinak se rozeběhla volná zábava v režii Doktora.  Já s Antigonou a Kérou jsme šli do lesa pro zásoby dříví na oheň.

   Sobota.

Hlavní den akce.  Počasí nevypadalo příliš příznivě, ale naštěstí přímo nepršelo a tak bylo možné uskutečnit tradiční exhibiční nohejbalový turnaj.  Jako vždy se konal na našem starém hřišti, které bylo zase o něco více zpustlé než vloni.  V tom také spočívá jeho kouzlo, neboť drny trávy, které má na své ploše, způsobují, že míč vždy odskočí někam, kam to hráč nečeká a z toho vznikají hezké pády, které jsou pravou pastvou pro oko divákovo.

Týmy sestaveny, rozlosováno a jedem !  Diváci sedící na traktoru skandují, hráči padají, Doktor s Kérou se střídají v běhu do hospody, abychom ani na chvilku nezůstali na suchu.  Ještě že jsme zajistili dva mobilní pětilitrové soudky !

Den se chýlí k večeru a turnaj k závěru.  Končíme právě včas, neboť končí i přízeň počasí.  Také sportovní forma některých hráčů je tatam (Hobit). Doktor sklízí obdiv diváků pro své nové neobvyklé číslo.  Zahazuje botky a pobíhá po hřišti bosky.  Zajímavá taktika, ale zdá se, že úspěšná.  Společně s Ifanem porážejí další tým a vyhrávají turnaj.

Vracíme se do základního tábora.  Prší.

Celkové výsledky nakonec byly takovéto :

1. místo ZEMAK IFAN,  DOKTOR
2. místo SLIZ Antigona, Ohnivák
3. místo PRDI Zakladatel, Hobit

Je předána cena pro vítěze – lahev kalifornského vína.  Ifan s Doktorem ho hned otevírají a velkoryse jej rozlévají vespolek.

Je čas na večeři.  Opět přicházejí na řadu stejky, žebírka, kuřátka.  Bohužel, v nestřeženém okamžiku se ke grilu, kde se krásně dělaly stehýnka, přihrnul Doktor a v údajné „snaze je přerovnat, aby byly propečené ze všech stran“ celý gril zboural a stehýnka se rozkutálely po zemi.  Mě a Kérovi ihned vstoupila slza do oka – zrovna naše porce se tam právě dodělávaly.  Opravdu to mohla být náhoda ?!  Odehnali jsme Doktora pryč a naložili jsme si kuřátka zpátky na gril.  Trocha hlíny zebráka neodradí.

   Neděle.

Balíme.  Rozdáváme speciální vydání Žebráka a ukončujeme Noc Arbez. 

Vydařila se.

 

Ohnivák